Ce este Sex Therapy?
Care este scopul unui terapeut sexual?
Cine are nevoie de Sex Therapy?
La ce să te aștepți de la Sex Therapy?
Diagnostic și planificare terapeutică
Terapie sexuală bazată pe știință
Terapia sexuală (Sex Therapy) poate ajuta persoanele să identifice și să depășească provocările sexuale, cum ar fi libidoul scăzut, durerea în timpul actului sexual sau dificultatea de a atinge orgasmul. Această abordare poate contribui la îmbunătățirea satisfacției sexuale.
Terapia sexuală (Sex Therapy) poate fi benefică pentru oricine dorește să-și îmbunătățească relația cu sexul. Poate fi deosebit de utilă pentru cei care se confruntă cu lipsa de excitare, raporturi sexuale dureroase, incapacitatea de a atinge orgasmul sau alte disfuncții sexuale.
Terapia sexuală (Sex Therapy) nu necesită prezența ambilor parteneri. Unele persoane pot beneficia de ședințe de terapie individuală, în timp ce alții pot găsi terapia de cuplu mai utilă.
Care este scopul unui terapeut sexual?
Terapia sexuală (Sex Therapy) este un tip de terapie verbală concepută pentru a ajuta indivizii și cuplurile care întâmpină dificultăți în atingerea satisfacției sexuale.
Factori fizici, psihologici și emoționali pot cauza toate tipuri de provocări sexuale. Scopul unui terapeut sexual este de a ajuta o persoană sau un cuplu să abordeze aceste probleme și să obțină o viață sexuală mai împlinitoare.
Terapia sexuală (Sex Therapy) nu implică contact sexual între clienți și terapeuți.
Cum funcționează?
La fel ca orice psihoterapie, Terapia sexuală (Sex Therapy) implică discuții despre probleme.
În general, clientul și terapeutul sexual discută despre orice experiențe, emoții și preocupări care pot contribui la insatisfacția sexuală și provocările clientului. De asemenea, ei vor lucra la mecanisme de adaptare pentru a-i ajuta să construiască o viață sexuală mai satisfăcătoare.
Terapeuții sexuali pot oferi, de asemenea, „teme pentru acasă” clienților lor. Acestea pot varia în funcție de persoană sau cuplu și pot include sarcini concepute pentru a crește educația sexuală și pentru a îmbunătăți comunicarea între parteneri. Terapeuții pot atribui și exerciții de experimentare sexuală și de concentrare senzorială.
Dacă terapeutul suspectează că o problemă fizică stă la baza problemelor sexuale, el poate trimite clientul la un medic. La rândul lor, medicul și terapeutul pot lucra împreună pentru a aborda problema fizică în timp ce îndrumă clientul spre atingerea obiectivelor lor sexuale.
Beneficii
Terapia sexuală (Sex Therapy) poate ajuta atât indivizii, cât și cuplurile să:
• obțină o înțelegere realistă a sexului și plăcerii;
• identifice și abordeze cauzele profunde ale problemelor sexuale;
• dezvolte și mențină o conexiune sexuală mai profundă cu ei înșiși și cu partenerii lor.
Cine are nevoie de Sex Therapy?
Persoanele care experimentează disfuncții sexuale pot fi printre cei care ar putea beneficia cel mai mult de terapie sexuală.
Simplificat, disfuncția sexuală este un termen general pentru diverse dificultăți recurente legate de sex și include:
• ejaculare întârziată;
• disfuncție erectilă;
• tulburare de dorință sexuală hipoactivă la bărbați;
• ejaculare precoce;
• disfuncție orgasmică la femei;
• tulburare de interes/arousal sexual la femei;
• durere genitală/penetrare;
• disfuncție sexuală indusă de substanțe/medicație;
• alte tipuri de disfuncții sexuale specificate;
• disfuncție sexuală nespecificată.
Aceste disfuncții pot cauza lipsa de interes pentru sex, scăderea încredere în sine, anxietate sexuală, raporturi sexuale dureroase și incapacitatea de a deveni excitat sau de a atinge orgasmul – afectând serios capacitatea unei persoane de a se bucura de o viață sexuală sănătoasă și împlinitoare.
Disfuncția sexuală poate avea cauze fizice sau psihologice. Uneori, este asociată cu o istorie de abuz sexual.
Trauma sexuală
Trauma sexuală poate interfere cu interesul sau cu capacitatea unei persoane de a se bucura de intimitate și sex.
Cercetările sugerează că Terapia sexuală (Sex Therapy) poate ajuta persoanele cu o istorie de traumă sexuală. De exemplu, combinarea terapiei bazate pe trauma cu tehnici sexuale pozitive poate fi mai eficientă în ajutarea cuiva să depășească disfuncția sexuală legată de traumă decât utilizarea doar a terapiei bazate pe trauma. Aceste studii sunt mici, dar promițătoare.
Cu toate acestea, așa cum observă unii cercetători, unele persoane cu o istorie de traumă sexuală pot avea nevoie de terapie individuală pentru a lucra la alte probleme înainte de a fi pregătite să exploreze dorința sexuală și satisfacția sexuală în terapie sexuală.
La ce să te aștepți de la Sex Therapy?
Discutarea vieții sexuale a cuiva cu un străin poate părea neconfortabilă. Este probabil ca terapeutul să anticipeze acest lucru și va începe cu întrebări simple pentru a cunoaște mai bine persoana.
Veți discuta cu specialistul despre:
• sănătate;
• educație sexuală;
• experiența sexuală anterioară;
• convingerile și ideile despre sex;
• provocările specifice legate de sex.
Terapeutul sexual va lucra cu persoana sau cuplul pentru a aborda preocupările și provocările specifice prin intermediul terapiei verbale. Frecvența și durata ședințelor de terapie vor depinde de client și de problemele și nevoile lor.
Terapeutul sexual nu va:
- alege sau încerca să convingă pe cineva să facă ceva;
- dezbrăca sau cere cuiva să se dezbrace;
- avea relații sexuale sau să instruiască relații sexuale.
Este important de menționat că terapeuții sexuali, la fel ca toți terapeuții, nu sunt potriviți pentru toți. Compatibilitatea este importantă pentru un tratament de succes. Dacă cineva nu se simte confortabil cu terapeutul lor, ar putea dori să ia în considerare să caute un alt specialist.
Terapie sexuală de cuplu
Terapia sexuală (Sex Therapy) de cuplu presupune participarea ambilor parteneri sexuali la ședințele de terapie.
Pentru unele persoane, participarea la ședințe de terapie sexuală singure este suficientă. Pentru alții, prezența ambilor parteneri este mai benefică pentru a dezvolta o comunicare mai puternică și pentru a îmbunătăți satisfacția.
În unele cazuri, terapeutul poate ajuta un cuplu să determine dacă ședințele individuale, ședințele de cuplu sau o combinație a ambelor ar fi cea mai favorabilă.
Diagnostic și planificare terapeutică
Paradigma actuală biopsihosocială susține că disfuncția sexuală are factori predispozanți, factori declanșatori și factori de menținere. Este important de subliniat că adesea factorii care conduc la apariția unei disfuncții sexuale nu sunt aceiași care o mențin.
Astfel, evaluarea disfuncției sexuale ar trebui să includă:
- Evaluarea funcției sexuale, inclusiv sentimente, gânduri și receptivitate prezentate în timpul activității sexuale;
- Elicidarea posibilelor comorbidități;
- Identificarea ipotezelor etiologice și a factorilor de menținere;
- Identificarea obiectivelor de tratament și planificarea terapeutică; și
- Feedback clar și constructiv pentru pacient cu privire la terapie.
Evaluările fizice și hormonale sunt obligatorii pentru a înțelege mai bine disfuncția sexuală și pentru a elabora planuri terapeutice adecvate. Ideal ar fi ca profesioniștii cu diferite specializări (de exemplu: ginecolog, urolog, psihiatru, psiholog, fizioterapeut) să lucreze împreună pentru binele pacientului.
Planul terapeutic ar trebui să precizeze formularea diagnostică, obiectivele de atins și conduita terapeutică, cu detalii privind procedurile și intervențiile care trebuie efectuate, cu toate că poate fi revizuit pentru a se potrivi cerințelor care apar în timpul vizitelor. Este personalizat, nu doar în ceea ce privește disfuncția sexuală prezentată, ci și individul în ansamblu.
Terapia sexuală contemporană
În prezent, termenul de terapie sexuală se referă la ansamblul de intervenții, bazate pe diferite perspective teoretice, orientate către tratarea dificultăților sexuale. De obicei, urmează principiile psihoterapiei scurte, în care terapeutul și pacientul sunt concentrați asupra problemelor specifice legate de performanța sexuală. De asemenea, terapia sexuală se poate desfășura sub formă individuală, de cuplu sau de grup. Cu toate că nu există o singură teorie care stă la baza terapiei sexuale și că profesioniști cu diverse fundaluri psiho-terapeutice pot fi terapeuți sexuali, există elemente comune ale psihoterapiilor axate pe disfuncțiile sexuale.
Terapie sexuală bazată pe știință
Practica psihoterapiei bazate pe dovezi reprezintă cea mai bună evidență disponibilă din cercetarea clinică în contextul preferințelor și caracteristicilor pacientului. În terapia sexuală, numărul de studii clinice care testează intervențiile rămâne insuficient. Cu toate acestea, există rezultate promițătoare
Concluzie
Evoluția terapiei sexuale urmează progresul cercetării sexologiei. Exemple bune de inovații în cercetare care au fost incluse în practica clinică includ: utilizarea inhibitorilor de fosfodiesterază-5 (PDE-5) pentru tratamentul disfuncției erectile și inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (SSRI) pentru tratamentul ejaculării premature, distincția între răspunsul sexual masculin și feminin și aspectele biopsihosociale ale disfuncției sexuale. Succesul terapiei sexuale nu poate fi măsurat prin frecvența actului sexual sau prin creșterea timpului înainte de ejaculare. Mai mult decât performanța, preocuparea este exprimarea subiectivă a sexualității. Mai mult decât recuperarea funcției sexuale, preocuparea este minimizarea suferinței în timp ce se îmbunătățește satisfacția sexuală a pacientului.