Home 9 Psihologie 9 Depresie 9 În căutarea sensului: depresia și dezechilibrul chimic

După decenii de cercetare adâncă și reflecții amănunțite, pare că suntem pe cale să facem lumină în abordarea ştiinţifică a depresiei. Cercetătorii de la UCL au explorat fundalul teoriei binecunoscute a „dezechilibrului chimic” care susține că serotonina, sau mai bine spus, nivelurile sale scăzute, sunt vinovate pentru această afecțiune copleșitoare. Și ceea ce au găsit este mai mult decât un răspuns simplist la o problemă complexă.

Într-o revizuire completă, cercetătorii au pus sub semnul întrebării acest concept de bază, care a dominat pe scară largă înțelegerea noastră asupra depresiei. Aceasta deschide ușa pentru o perspectivă profundă și complexă asupra acestei tulburări mentale. Nu este doar serotonina care ar putea fi responsabilă pentru starea noastră de spirit.


„Popularitatea teoriei „dezechilibrului chimic” al depresiei a coincis cu o creștere semnificativă a utilizării antidepresivelor. Rețetele pentru antidepresive au crescut semnificativ din anii 1990, cu un adult din șase din Anglia și 2% dintre adolescenți prescris cu un antidepresiv într-un an dat.

„Multe persoane iau antidepresive pentru că li s-a spus că depresia lor are o cauză biochimică, dar această nouă cercetare sugerează că această credință nu este susținută de dovezi.”

Revizia paraguas a avut ca scop captarea tuturor studiilor relevante care au fost publicate în cele mai importante domenii de cercetare despre serotonină și depresie. Studiile incluse în revizuire au implicat zeci de mii de participanți.

Cercetările care au comparat nivelurile de serotonină și produsele sale de degradare din sânge sau fluide cerebrospinale nu au găsit o diferență între persoanele diagnosticate cu depresie și participanții sănătoși din grupul de comparație.

Cercetările privind receptorii serotoninergici și transportorul de serotonină, proteina vizată de majoritatea antidepresivelor, au găsit dovezi slabe și inconsistente sugestive ale unei activități crescute a serotonină la persoanele cu depresie. Cu toate acestea, cercetătorii spun că rezultatele sunt probabil explicate de utilizarea antidepresivelor la persoanele diagnosticate cu depresie, deoarece astfel de efecte nu au fost eliminare în mod fiabil.

Autorii au examinat, de asemenea, studii în care nivelurile de serotonină au fost reduse artificial la sute de persoane prin privarea dietei de aminoacidul necesar pentru producerea serotonină. Aceste studii au fost citate ca demonstrând o legătură între deficiența de serotonină și depresie. O meta-analiză efectuată în 2007 și o serie de studii recente au constatat că reducerea serotonină în acest mod nu a indus depresie la sute de voluntari sănătoși. Existau dovezi foarte slabe într-un mic subgrup de persoane cu antecedente familiale de depresie, dar acest lucru implica doar 75 de participanți, iar dovezi mai recente au fost inconcludente.

Studiile foarte mari care implicau zeci de mii de pacienți au analizat variațiile genetice, inclusiv gena pentru transportorul de serotonină. Nu au găsit nicio diferență în aceste gene între persoanele cu depresie și persoanele sănătoase. Aceste studii au analizat, de asemenea, efectele evenimentelor de viață stresante și au constatat că acestea au avut un efect puternic asupra riscului de a dezvolta depresie – cu cât mai multe evenimente de viață stresante a experimentat o persoană, cu atât era mai probabil să fie depresivă. Un studiu faimos din primele stadii a găsit o relație între evenimentele stresante, tipul de genă a transportorului de serotonină pe care o persoană îl avea și șansa de a dezvolta depresie. Dar studii mai mari și mai cuprinzătoare sugerează că aceasta a fost o constatare falsă.

Aceste constatări împreună au determinat autorii să concluzioneze că „nu există susținere pentru ipoteza că depresia este cauzată de activitatea sau concentrațiile scăzute de serotonină.”

Cercetătorii spun că descoperirile lor sunt importante, deoarece studiile arată că până la 85-90% dintre oameni cred că depresia este cauzată de niveluri scăzute de serotonină sau de un dezechilibru chimic. Un număr tot mai mare de oameni de știință și organizații profesionale recunosc încadrarea ca dezechilibru chimic drept o simplificare exagerată. Există, de asemenea, dovezi că credința că starea de spirit scăzută este cauzată de un dezechilibru chimic îi face pe oameni să aibă o perspectivă.

Această abordare ar trebui să schimbe modul în care privim depresia. În loc să ne agățăm de explicații simple, trebuie să ne concentram pe complicațiile și nuanțele acestei probleme. Este un apel pentru a ne adânci în realitatea complexă a minții umane și a căuta soluții noi pentru a înfrunta depresia.

The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence