Dependenţa – droguri, alcool etc.

Home 9 Dependenta de droguri

Simptomele dependenței

Simptome ale dependenței specifice

Perspectiva bojan.ro

Dependența este o boală?

Ce cauzează adicția?

Cum poți depăși o adicție?

De ce este atât de dificil să depășești o adicție?

Începerea procesului

Decizia schimbării

Strategii de abordare terapeutică a dependențelor

Pregătirea pentru schimbare

Strategii de reducere a dependențelor

Pregătirea pentru schimbare

Suportul grupului social

Profesioniști din domeniul adicțiilor

Tratamentul adicţiilor

Gestionarea simptomelor de sevraj

Prevenirea recăderii

Motivele comune pentru recădere

Pericolele recăderii

Sfaturi pentru a depăși o adicție

Anticiparea schimbărilor în relații

Concluzie

 

Dependențele, fie că sunt legate de substanțe sau de comportamente, intră deopotrivă în sfera proceselor fiziologice și psihologice. Experiența fiecărei persoane în ceea ce privește dependența este ușor diferită, dar există, în general, unele simptome comune de urmărit, cum ar fi schimbări comportamentale precum minciuna, schimbări extreme de dispoziție și modificări ale grupurilor sociale, dar și simptome fizice, precum schimbări în greutate, somn și niveluri de energie.
În acest text, vom explora semnele și simptomele dependențelor, analizând, totodată, diverse tipuri de dependențe, dar și tratarea acestora.

 

Simptomele dependenței

Cum îmi dau seama dacă o persoană este dependentă? Există numeroase semne și simptome ale dependenței. Simptomele sunt trăite de persoana care are dependența, în timp ce semnele sunt observate de către ceilalți. Însă, este important să menționăm că niciodată nu putem cunoaște cu adevărat experiența altcuiva dacă nu ne-o împărtășesc. Prin urmare, dacă suntem îngrijorați că cineva altcineva ar putea avea o dependență, este important să căutăm semne și simptome.

 

Dependenta_Psiholog_Brasov
Putem vedea unele dintre aceste semne și simptome, dar nu pe toate în cazul cuiva care trăiește o persoană cu o dependență.
Printre semnele comune ale dependenței se numără:
• Schimbări în grupurile sociale, prieteni noi și neobișnuiți, convorbiri telefonice ciudate.
• Utilizarea de obiecte specifice pentru consum de droguri, cum ar fi pipe neobișnuite, hârtie pentru țigarete, cântare mici, etc.
• Probleme financiare.
• Minciuni repetate.
• Ieșiri neexplicate, adesea cu o senzație de urgență.
• Secretomanie.
• Furturi.
• Depozite de droguri, adesea în pachete mici din plastic, hârtie sau folie.
Simptomele comune ale dependenței includ:
• Activități centrate pe dependență într-un mod care afectează negativ relațiile, școala și munca.
• Preocupare excesivă față de dependență și cheltuirea mult timpului pentru planificarea, implicarea și recuperarea de la comportamentul dependent.
• Schimbări în nivelurile de energie, cum ar fi oboseala neașteptată și extremă sau energia crescută.
• Dificultatea de a renunța sau controla comportamentul dependent.
• Schimbări extreme de dispoziție.
• Modificări fizice, inclusiv apariția bolilor și schimbări în greutate.
• Somn mult mai mult sau mult mai puțin decât de obicei, sau la ore diferite ale zilei sau nopții.
• Toleranța, care implică nevoia de a se angaja în comportamentul dependent tot mai mult pentru a obține efectul dorit.
• Sindromul de retragere, atunci când persoana nu consumă substanța sau nu se angajează în activitate și experimentează simptome neplăcute.
Majoritatea semnelor de dependență pot avea alte explicații. Oamenii pot avea schimbări ale dispoziției, comportamentului și nivelurilor de energie din alte motive, inclusiv cele legate de sănătate.
Este important să nu tragem concluzii pripite. Este dificil să discernem dacă cineva poate avea o dependență, chiar dacă observăm semne evidente. Dacă descoperiți droguri sau obiecte legate de consumul de droguri, discutați cu un furnizor de servicii de sănătate sau cu un consilier sau specialist în dependență pentru a obține îndrumări privind modul adecvat de a gestiona această situație dificilă.

 

Simptome ale dependenței specifice

Deși există semne și simptome de natură generală, anumite substanțe și comportamente pot avea propriul set de simptome.
• Comportamente (jocuri de noroc, exerciții fizice, sex, cumpărături): Dependenţele comportamentale se caracterizează prin comportamente compulsive care persistă în ciuda consecințelor negative.
• Depresoare (alcool, barbiturice, benzodiazepine): Aceste medicamente încetinesc activitatea sistemului nervos central și pot duce la scăderea ritmului cardiac și a respirației, confuzie, comă și deces.
• Opiacee (analgezice, heroină, morfină): Aceste substanțe reduc sensibilitatea la durere și creează dorințe puternice pentru opioide.
• Stimulente (amfetamine, metamfetamine, cocaină): Aceste substanțe duc la creșterea nivelurilor de energie.

 

Perspectiva bojan.ro

Adicțiile pot fi abordate printr-un cadru care pune accentul pe responsabilitatea personală și găsirea unui scop în viață. În spiritul filosofiei stoice, să ne amintim că suntem stăpânii propriilor acțiuni și că asumarea responsabilității este fundamentală în depășirea adicțiilor. Astfel virgulă este să căutăm un sens mai înalt în viață, ceea ce poate ajuta la depășirea dorinței pentru comportamentele dependente.
În căutarea unui scop autentic, oamenii pot depăși chiar cele mai dificile circumstanțe. În contextul adicțiilor, persoanele trebuie să identifice motivații profunde și să găsească sens în viață, ceea ce poate reduce dorința pentru comportamentele dependente.
Așadar, în lumina acestor perspective, dependența poate fi văzută ca o căutare a unui scop sau sens în mod greșit, iar depășirea acesteia poate implica identificarea unui sens mai profund și asumarea responsabilității personale.
Adicțiile sunt o provocare complexă, dar cu abordarea potrivită, fiecare individ are potențialul de a-și depăși dependența. Prin înțelegerea semnelor și simptomelor, acceptarea responsabilității personale și căutarea unui scop autentic în viață, putem să ne eliberăm de legăturile adicțiilor și să ne îndreptăm spre o viață mai sănătoasă și mai plină de sens. Este un drum dificil, dar unul care poate duce la transformare și vindecare.

 

Dependența este o boală?

Societatea Americană de Medicină pentru Dependente (ASAM) definește adicția ca fiind o boală cronică. Conform ASAM, aceasta implică o interacțiune complexă între genetica individului, mediul înconjurător, circuitele cerebrale și experiențele de viață. Deși gravă, adicția este tratabilă. Ediția actuală a Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5) definește dependențele de alcool și droguri ca tulburări psihiatrice, care sunt modele de simptome rezultate din consumul de substanțe. Aceste modele persistă în ciuda consecințelor negative.

 

Ce cauzează adicția?

Adicția este cauzată de mai mulți factori diferiți. Oricine poate dezvolta o adicție. Cu toate acestea, există anumite influențe care pot crește riscul unei persoane. Factorii care contribuie la adicție includ genetica, istoricul familial, consumul de droguri și tulburările de sănătate mintală. Factorii de mediu, cum ar fi sărăcia, traumele, abuzul, stresul și consumul timpuriu de substanțe pot crește, de asemenea, riscul dezvoltării unei adicții.

 

Cum poți depăși o adicție?

Există multe opțiuni de tratament eficiente care pot ajuta oamenii să se elibereze de adicție. Profesioniștii din domeniul sănătății pot prescrie medicamente care pot ajuta la reducerea poftelor pentru anumite substanțe și la minimizarea efectelor neplăcute ale retragerii. Psihoterapia, centrele de reabilitare, programele în 12 pași și grupurile de suport pot ajuta, de asemenea, la recuperarea din adicție. Există, de asemenea, opțiuni online disponibile, inclusiv site-uri web și aplicații concepute pentru a ajuta oamenii să depășească adicția.

 

De ce este atât de dificil să depășești o adicție?

Dependența este o afecțiune medicală cronică tratabilă care implică interacțiuni complexe între circuitele cerebrale, genetica individului, mediul înconjurător și experiențele de viață ale individului.” Oamenii continuă să se angajeze în comportamente dăunătoare, în ciuda consecințelor negative, deoarece adicția schimbă sistemul de recompensă al creierului, ceea ce crește dorința pentru substanțe sau experiențe. Aceste schimbări ale creierului afectează și controlul impulsurilor și judecata, ceea ce face renunțarea mult mai dificilă. Cu toate acestea, recuperarea din adicție este posibilă cu resurse de sprijin și abordarea corectă a tratamentului.

 

Începerea procesului

Conform unui model de schimbare a comportamentului cunoscut sub numele de modelul trans-teoretic, orice tip de schimbare implică un proces care începe cu pre-contemplarea și trece în contemplare. În aceste etape incipiente ale procesului, s-ar putea să neglijați efectele adicției. Pe măsură ce deveniți mai conștienți de problemele pe care le aveți, s-ar putea să vă luptați cu sentimente de ambivalență, chiar dacă vă dați seama tot mai mult că trebuie să depășiți adicția. Odată ce luați decizia de a schimba, puteți începe procesul de pregătire pentru acțiune.

 

Decizia schimbării

Decizia schimbării este unul dintre cei mai importanți pași în depășirea unei adicții. Prin recunoașterea că este nevoie de o schimbare, înseamnă că vă dați seama că există o problemă și aveți dorința de a o aborda. Luarea deciziei de a schimba și stabilirea modului în care va arăta această schimbare este un proces care durează adesea ceva timp. Consultarea unui medic, a unui consilier pentru dependențe sau a unui psiholog este deosebit de utilă în această etapă, deoarece aceștia vă pot ajuta să înțelegeți riscurile și cum le puteți atenua.

 

Strategii de abordare terapeutică a dependenţelor

În timpul etapelor de pre-contemplare și contemplare ale schimbării, o abordare de reducere a dependenței poate fi utilă. Reducerea dependenței recunoaște că, deși abținerea totală este obiectivul, este un proces care necesită timp. Cu toate că renunțarea completă este cea mai bună cale spre bunăstare, reducerea sau eliminarea utilizării sau a comportamentului cel mai dăunător este o îmbunătățire semnificativă și va reduce în mod semnificativ prejudiciul cauzat.

 

Pregătirea pentru schimbare

Chiar și după ce vă stabilizați obiectivul, s-ar putea să mai aveți nevoie de pregătiri pentru a face schimbarea. Pregătirile includ eliminarea substanțelor dependente din mediu și eliminarea declanșatorilor din viață care vă pot face mai susceptibili să utilizați acele substanțe din nou. Acest lucru înseamnă adesea să scăpați de substanțe, obiecte sau alte elemente care v-ar putea declanșa dorința de a utiliza o substanță sau de a vă implica într-un comportament dăunător. Consultarea unui medic, a unui consilier pentru adicții sau a unui psiholog este deosebit de utilă în această etapă, deoarece aceștia pot ajuta să înțelegi riscurile și modul în care le poți atenua.

 

Strategii de reducere a dependenţelor

În timpul etapelor de pre-contemplare și contemplare ale schimbării, o abordare bazată pe reducerea prejudiciilor poate fi utilă. Reducerea prejudiciilor recunoaște că, deși abținerea totală este obiectivul, este un proces care durează. Cu toate că renunțarea completă este calea cea mai bună pentru sănătate, reducerea sau eliminarea consumului cel mai dăunător de substanțe sau comportament este o îmbunătățire semnificativă și va reduce în mod semnificativ prejudiciul cauzat.

 

Pregătirea pentru schimbare

Odată ce ai claritate în privința obiectivului tău, s-ar putea să mai fie nevoie să te pregătești pentru schimbare. Pregătirile includ îndepărtarea substanțelor adictive din locuința ta și eliminarea declanșatorilor din viața ta care te-ar putea face să ai mai multe șanse să consumi acele substanțe din nou. Acest lucru implică adesea eliminarea obiectelor sau a altor elemente care ar putea declanșa dorința ta de a consuma o substanță sau de a te implica într-un comportament dăunător. Alte moduri de pregătire includ decizia cu privire la abordarea pe care o vei folosi pentru a depăși adicția și obținerea resurselor necesare pentru a avea succes.

 

Suportul grupului social

Poate că cea mai dificilă parte a pregătirilor o reprezintă relațiile sociale. Pentru persoanele care trăiesc cu adicții, unele dintre relațiile lor pot gravita în jurul comportamentelor adictive. În astfel de cazuri, stabilirea limitelor în aceste relații și alăturarea unui grup de ajutor reciproc, precum Alcoolici Anonimi (AA), pot fi utile pentru a avea alături oameni care înțeleg prin ce treci. Singurătatea poate fi o provocare atunci când renunți la adicție. S-ar putea să fi pierdut legătura cu vechii prieteni și cu cei dragi, iar schimbarea comportamentului tău poate face dificil să petreci timp cu persoane care încă consumă substanțe sau se implică în anumite comportamente. Însă găsirea oamenilor care sprijină recuperarea ta poate fi foarte utilă și poate îmbunătăți rezultatele tale.

Ia-ți timp să contactezi prieteni și familia care te vor sprijini în obiectivele tale. S-ar putea să vrei, de asemenea, să le spui prietenilor care consumă alcool, droguri sau se implică în comportamente adictive că planifici să faci o schimbare. Este posibil ca ei să nu înțeleagă sau poate să fii plăcut surprins. Oricum, este o idee bună să le informezi cu privire la obiectivul tău și la modul în care te pot sprijini (chiar dacă acest lucru înseamnă să iei o pauză de la prietenie pentru o perioadă).

 

Profesioniști din domeniul adicțiilor

Pentru dependența de alcool și droguri, este o idee bună să vorbești cu un specialist despre necesitatea asistenței medicale în timpul renunțării. Există opțiuni de medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de sevraj. În unele cazuri, s-ar putea să ai nevoie de supraveghere medicală pe durata procesului de detoxifiere. Dacă ai o problemă de sănătate mintală asociată, cum ar fi anxietatea sau depresia, aceasta ar putea să se înrăutățească pe durata sevrajului. Profesioniștii din domeniul sănătății pot fi foarte sprijinitori și utili în abordarea acestor provocări.

 

Tratamentul adicţiilor

Există multe tipuri diferite de tratamente care te pot ajuta în procesul de depășire a adicției, inclusiv abordări medicale și psihologice. Terapia, terapiile comportamentale și alte tipuri de psihoterapie pot ajuta oamenii să își îmbunătățească abilitățile de gestionare, să dezvolte noi modele de comportament și să schimbe gândurile profunde care contribuie adesea la adicție. Diferite tipuri de terapie care pot fi utile includ:
• Terapia cognitiv-comportamentală (CBT): CBT se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor care joacă un rol în adicții. S-a dovedit a fi foarte eficientă în ajutorarea oamenilor să depășească toate tipurile de adicții. Cu toate acestea, nu este potrivită pentru toată lumea, iar alte abordări pot fi mai potrivite pentru cei care nu se raportează bine la analiza gândurilor, sentimentelor și comportamentelor lor.
• Terapia bazată pe conștiență (mindfulness): Abordările bazate pe conștiență, precum terapia cognitivă bazată pe conștiență (MBCT), pot fi mai ușor de înțeles pentru mulți oameni. La fel ca și CBT, conștiența este utilă pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală subiacente, cum ar fi anxietatea sau depresia.
• Terapia de îmbunătățire a motivației (MET): MET este o abordare care ajută la sporirea disponibilității oamenilor de a face schimbări. Aceasta poate fi utilă pentru îmbunătățirea angajamentului și motivației de a iniția și rămâne în tratament.
• Terapia familială: Abordările de terapie familială pot fi utile, în special în cazul adolescenților și tinerilor adulți. Acest tip de terapie poate ajuta familiile să afle mai multe despre modul de sprijinire a recuperării persoanei dragi și poate fi eficientă în îmbunătățirea funcționării generale a familiei.
Medicamentele pot fi utilizate pentru tratarea simptomelor de sevraj, pentru a ajuta persoanele să rămână în tratament și pentru a preveni recăderile. Tipul de medicament prescris de medic depinde de tipul de adicție care este tratat. De exemplu, există diferite medicamente disponibile pentru tratarea dependenței de opioide, nicotină și alcool.
Medicamentele pot fi uneori utile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Discută cu un medic despre opțiunile disponibile și potrivite pentru tine.

 

Gestionarea simptomelor de sevraj

Simptomele de sevraj pot fi o parte dificilă a depășirii adicției, atât în cazul adicțiilor la substanțe, cât și al adicțiilor comportamentale. În cazul adicțiilor la substanțe, aspectele fiziologice ale sevrajului pot fi extrem de neplăcute, asemănătoare cu simptomele unei gripe severe sau pot chiar pune viața în pericol. Din acest motiv, este o idee bună să discuți cu un medic cu privire la modul optim și locul optim de renunțare la substanță. De asemenea, poți discuta cu un medic despre medicamentele care te pot ajuta să faci față simptomelor de sevraj.

Majoritatea simptomelor acute de sevraj trec într-o săptămână sau două de la renunțare. Cu toate acestea, unii oameni care renunță la o adicție descoperă că anumite simptome de sevraj par să continue. Acest lucru este cunoscut sub numele de sindromul post-sevraj (post-acute withdrawal syndrome – PAWS), și poate continua timp de săptămâni, luni sau chiar ani în unele cazuri.
În plus, adicțiile pot masca uneori problemele de sănătate mintală subiacente, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburările de somn sau chiar psihoza. Dacă te simți trist sau agitat, sau ai impresia că lumea sau oamenii sunt ciudați sau derutanți de când ai renunțat, discută cu un medic. Există tratamente eficiente care pot ajuta.

 

Prevenirea recăderii

Chiar dacă poate fi descurajant și frustrant, recăderea este destul de comună. Cu toate acestea, recăderea nu înseamnă că tratamentul a eșuat. Caracterul cronic al adicției înseamnă că recăderea face adesea parte din procesul de renunțare.
În jurul valorii de 40% până la 60% din persoanele care lucrează pentru a depăși o tulburare de consum de substanțe vor avea o recădere la un moment dat. Cu toate acestea, este important să recunoști că această rată este comparabilă cu ratele de recădere pentru alte afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea și astmul.

 

Motivele comune pentru recădere

Dorința puternică de a consuma sau de a se angaja în comportamentul adictiv, care este comună în timpul sevrajului. Aceste dorințe pot apărea și în mod neașteptat la săptămâni, luni sau chiar ani după renunțare. Cu toate că pot părea intense, poți învăța să faci față dorințelor.
Gândirea că poți să consumi „doar o dată”. Un alt motiv obișnuit pentru recădere este ideea că ai acum control și că o băutură, o senzație sau un episod nu contează. S-ar putea să constați că nici măcar nu mai te distrezi sau că este un pas periculos către consum regulat sau excesiv din nou. Dar s-ar putea ajunge chiar la supradozaj sau deces.

 

Pericolele recăderii

Recăderea este comună, dar poate fi și periculoasă și chiar fatală în cazul unor substanțe. Riscul de a muri din cauza unei supradoze este extrem de mare dacă ai trecut prin sevraj, deoarece toleranța ta față de drog va fi mult mai mică decât era înainte de renunțare. Asigură-te că ai alături pe cineva dacă decizi să consumi din nou.
Amintește-ți că recăderea nu este un semn că ai eșuat. Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când îți dai seama că ai recăzut este să înțelegi ce s-a întâmplat. Înțelegerea motivelelor recăderii este adesea una dintre cele mai importante părți ale depășirii unei tulburări de consum de substanțe. Odată ce înțelegi ce te-a determinat să recăzi, poți lua măsuri pentru a reduce șansele de a recădea din nou. Poți aplica ceea ce ai învățat din prima dată când ai renunțat sau ai redus consumul pentru a avea mai mult succes data viitoare.

 

Sfaturi pentru a depăși o adicție

Renunțarea la adicție este o experiență diferită pentru fiecare persoană. Unii oameni o găsesc motivantă, în timp ce alții o găsesc dureroasă, dificilă și frustrantă, având nevoie uneori de mai multe încercări înainte de a-și atinge obiectivul. Alții descoperă aspecte noi ale lor înșiși pe parcursul procesului de renunțare (o capacitate mai mare de a empatiza, de exemplu).
Nu există o „modalitate corectă” de a te simți în timpul renunțării. Cu toate acestea, dacă te simți deprimat sau descoperi că vrei mereu să te întorci la comportamentul adictiv, ar trebui să cauți sprijin și tratament.

 

Anticiparea schimbărilor în relații

Relațiile și prieteniile tale au șanse să se schimbe pe măsură ce depășești adicția. Acest lucru se datorează faptului că obiceiurile tale anterioare erau legate adesea de consumul de substanțe sau de comportamentul adictiv. Pe măsură ce renunți la aceste obiceiuri, relațiile tale ar putea să nu mai aibă obiectivul comun pe care îl aveau înainte.
Este posibil să constați că oameni care nu renunță la adicții devin mai puțin interesați de timpul petrecut împreună cu tine sau că ar putea chiar să te izoleze. În schimb, ar putea să fii atras de persoane care împărtășesc obiectivele tale de recuperare. Este o idee bună să îți faci prieteni noi care au obiective asemănătoare cu tine. Grupurile de suport pentru recuperare sau grupurile de ajutor pot oferi astfel de oportunități.
Renunțarea la adicție este o călătorie dificilă, dar una care merită efortul. Este important să cauți sprijin, să fii sincer cu tine însuți și cu alții și să fii pregătit pentru provocările care ar putea apărea pe parcurs. Oferirea de sprijin în recuperarea ta poate veni din mai multe surse, de la profesioniști din domeniul sănătății mintale și până la grupuri de suport și prieteni apropiați. Cu timpul, îți poți construi o viață mai sănătoasă și mai fericită.
Să fii pregătit să te confrunți cu recăderi posibile. Acestea pot apărea, dar nu înseamnă că ai eșuat. O recădere oferă ocazia să înveți din greșeli și să continui să lucrezi la obiectivele tale de recuperare.

 

Concluzie

Depășirea unei adicții poate fi un proces dificil și complex. Cu toate acestea, este posibil să treci prin acest proces cu succes, cu sprijinul adecvat, resurse și tratament. Este important să înțelegi natura adicției, să îți iei timp să te pregătești pentru schimbare și să cauți sprijin atunci când este necesar. Indiferent de obstacolele care pot apărea pe parcurs, există resurse și comunități care te pot ajuta să obții și să menții recuperarea.