Home 9 Sexualitate 9 Revitalizarea Intimității: Sex therapy și armonia relațională

Sex therapy, sau terapia sexuală, reprezintă o metodă psihologică specializată concepută pentru a ajuta persoanele și cuplurile să abordeze problemele legate de viața lor sexuală. Această formă de terapie se bazează pe principiul că aspectele intime ale unei relații pot influența semnificativ starea de bine a unei persoane și calitatea vieții lor. Terapeuții sexuali sunt specializați în a ajuta clienții să depășească dificultățile și să îmbunătățească satisfacția lor sexuală.

Unul dintre aspectele importante ale terapiei sexuale constă în faptul că aceasta abordează o gamă variată de probleme sexuale, inclusiv disfuncții sexuale, dorință scăzută, anxietate sexuală, durere în timpul actului sexual și multe altele. Terapeuții sexuali utilizează diferite tehnici și abordări, precum terapia cognitiv-comportamentală, terapia de cuplu și consilierea sexuală individuală, pentru a ajuta clienții să-și înțeleagă și să-și depășească problemele sexuale.

Conform McCarthy, B. W., & McCarthy, autori ai cărții „Rekindling Desire: A Step by Step Program to Help Low-Sex and No-Sex Marriages,” terapia sexuală implică „explorarea și înțelegerea profundă a dorinței sexuale, precum și dezvoltarea unor strategii practice pentru a restabili intimitatea în cuplu.”

Cum funcționează terapia sexuală?

În timpul ședințelor de terapie sexuală, terapeutul lucrează cu clienții pentru a identifica problemele lor specifice și pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat. Aceasta poate implica discuții despre istoricul sexual al pacientului, comunicarea în cuplu, educație sexuală și tehnici de relaxare.

Conform cercetărilor realizate de Masters și Johnson în lucrarea „Masters and Johnson on Sex and Human Loving,” terapeuții sexuali pot utiliza „tehnici de expunere graduală și desensibilizare” pentru a ajuta pacienții să depășească anxietatea legată de sex.

Beneficiile terapiei sexuale

Terapia sexuală poate avea numeroase beneficii pentru indivizi și cupluri. Aceasta poate îmbunătăți satisfacția sexuală, relația și starea generală de bine. De asemenea, poate ajuta la rezolvarea problemelor sexuale care pot avea un impact negativ asupra relației și sănătății mentale.

Conform lui Brotto în lucrarea „Better Sex Through Mindfulness: How Women Can Cultivate Desire,” terapia sexuală poate oferi „tehnici de gestionare a stresului și mindfulness” pentru a ajuta persoanele să se concentreze asupra senzațiilor și să îmbunătățească conexiunea lor cu partenerul.

În concluzie, terapia sexuală este o modalitate eficientă de a aborda problemele sexuale și de a îmbunătăți calitatea vieții sexuale și relaționale. Este important să căutați un terapeut sexual calificat și să vă simțiți confortabil cu acesta pentru a obține cele mai bune rezultate în cadrul terapiei.

Bibliografie:

McCarthy, B. W., & McCarthy, B. (2005). Rekindling Desire: A Step by Step Program to Help Low-Sex and No-Sex Marriages. Brunner-Routledge.
Masters, W. H., Johnson, V. E., & Kolodny, R. C. (1986). Masters and Johnson on Sex and Human Loving. Little Brown & Co.
Brotto, L. A. (2015). Better Sex Through Mindfulness: How Women Can Cultivate Desire. Greystone Books.

Mai multe